top of page

Travelport sa stal prvým GDS, ktorý ponúka NDC obsah



  • agentura ve Velké Británii vystavila první letenky přes NDC

  • začíná nová éra, Travelport plní svůj NDC plán


Langley, Veľká Británia, piatok 19. októbra 2018

Travelport (NYSE:TVPT), predná obchodná platforma pre cestovný ruch, sa stal prvým prevádzkovateľom globálneho distribučného systému, ktorý umožnil knihovaní letov prostredníctvom technického štandardu NDC (New Distribution Capability) zavedeného asociáciou IATA (International Air Transport Association).

Prvá transakcia cez štandard NDC bola vykonaná v britskej cestovnej agentúre Meon Valley Travel v piatok 19. októbra. Jednalo sa o naknihování krátkeho letu z Londýna do Milána operovaného významným európskym dopravcom. Agentúra využila poslednú verziu aplikácie Smartpoint. Nová funkcionalita umožňuje knihovaní akýchkoľvek služieb dopravcu bez ďalších poplatkov. Jedná sa o prvý z radu produktov, ktoré Travelport vyvíja v reakcii na meniace sa metódy distribúcie obsahu leteckých dopravcov.

Letecké odvetvie vyvíja štandard NDC od roku 2012. Cieľom je umožniť agentom väčšia kustomizácie ponúk a vytvorenie užších vzťahov medzi leteckými dopravcami a zákazníkmi. Travelport už ponúka službu Rich Content and Branding, ktorú dnes využíva cez 270 dopravcov a cez ktorú distribuuje viac ako 339 dodatočných služieb pre 90 dopravcov. Novú NDC funkcionalitu je možné v Travelport GDS využiť vďaka podobným XML spojením, ktorá Travelport už používa skrze API s viac ako 20 nízkonákladovými prepravcami.

Vo februári Travelport zverejnil svoj plán pre prvé série NDC produktov. Krátko predtým sa v decembri 2017 stal prvým prevádzkovateľom GDS, ktorý získal ako agregátor obsahu od asociácie IATA certifikáciu tretieho stupňa. Tento status je nevyhnutný pre ktorúkoľvek organizáciu, ktorá chce poskytovať kľúčové funkcionality správy ponúk a objednávok obsahu. V rámci predstavení NDC bude pvní verzia funkcionality, ktorá bola spustená tento týždeň, používana počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov stále vyšším počtom agentúr a dopravcov. Nadviaže na ňu rad produktových vylepšení, vrátane verzie pre online agentov v roku 2019.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o zložitú technológiu, Travelport sa zaviazal naďalej vyvíjať tieto produkty po konzultácii s širokým radom agentúr a leteckých dopravcov po celom svete.

Gordon Wilson, Prezident a CEO spoločnosti Travelport, povedal: "Toto je pre distribúciu leteckých dopravcov historický medzník. Sme potešení, že môžeme stáť na čele začatí NDC éry. Realizácia sa nezaobišla bez obrovského množstva skúsených odborníkov, a ja chcem poďakovať svojim kolegom v Travelporte aj v spoločnostiach, ktoré s nami spolupracujú. Čo sa týka spustenia NDC, sme stále na úplnom začiatku. Bude sa naďalej vyvíjať s tým, ako budeme získavať praktické skúsenosti s jeho prvým použitím. Už o tom len nehovoríme, skutočne sme urobili kus práce a máme v rukách NDC produkt. Okrem toho ďalej ponúkame komplexné globálne obchodné platformu pre cestovný ruch, ktorá umožňuje rýchlo pracovať s obrovským objemom cestovného obsahu, v ktorom môžu agentúry po celom svete vyhľadávať a knihovať."

Aleks Popovich, IATA Senior Vice President pre finančné a distribučné služby komentuje: "Gratulujeme spoločnosti Travelport k tomu, že sa prostredníctvom jej platformy uskutočnilo prvé knihovaní cez štandard NDC. Toto je významný krok do novej éry maloobchodného predaja leteckého obsahu. Tešíme sa na pokračovanie spolupráce so spoločnosťou Travelport, ktorá bude v nasledujúcich mesiacoch a rokoch svoje NDC produkty zdokonaľovať."

Colin Boddy, Corporate Director v agentúre Meon Valley Travel, dodáva: "Sme hrdí, že sme sa stali prvou agentúrou, ktorá vykonala úplne prvá NDC knihovaní cez náš preferovaný GDS kanál. Čo sa týka technológií, vždy sme boli v prednej línii, a sme poctení, že sme boli vybraní ako partner pre tento historický moment. "


Claire Osborne zo spoločnosti Travelport (vľavo) s Kelly Doherty z agentúry Meon Valley Travel úspešne vykonali v piatok 19. októbra prvý rezerváciu prostredníctvom štandardu NDC v sídle agentúry v anglickom Leicesteri.

Váš Travelport

0 comments
bottom of page